Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Przepisy wielkanocne. Faszerowane jajka ze śliwką kalifornijską

Składniki:

Na 12 porcji
6 jaj
75 g śliwek kalifornijskich
50 g szpinaku
30 g kaparów
75 ml jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
kiełki słonecznika do ozdoby

2 marca 2016 Przepisy redakcja
California Prune Board
Jajko jest głównym bohaterem wielkanocnych stołów w Europie, także w Polsce zajmuje centralne miejsce podczas śniadania. Jak odświeżyć tradycyjną potrawę?

W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do jajek jest majonez i szczypiorek, a na południu Europy  towarzyszy im szpinak, kapary czy jogurt grecki. W kuchni warto eksperymentować i na przykład dodać do farszy śliwki kalifornijskie, które nadadzą potrawie ciekawego słodkawego smaku.
Wielkanocne faszerowane jaja ze śliwkami kalifornijskimi


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrajamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy. Do żółtek dodajemy jogurt, pokrojone śliwki kalifornijskie, posiekany szpinak i kapary. Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą napełniamy białka jaj, serwujemy na kiełkach słonecznika.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI