Przystawka z pieczonych buraków z lawendowym musem z migdałów

reklama

Składniki
  • buraki 2 nieduże
  • płatki migdałowe 70 gr
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • suszone kwiaty lawendy łyżeczka
  • sól i biały pieprz
  • świeżo starty chrzan dwie łyżki
  • żurawina łyżeczka
  • świeży tymianek pół łyżeczki
  • świeży majeranek ćwierć łyżeczki
Sposób przygotowania

1. Płatki migdałowe zalać dwoma szklankami zimnej przefiltorwanej wody, odstawić na godzinę.

2. Każdego burak wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

3. Kiedy buraki będą gotowe rozwinąć i przestudzić. Płatki migdałowe dokładnie odcedzić, dodać olej kokosowy, sok z cytryny i lawendę a następnie wszystko zmiksować na wysokich obrotach na gładki twarożek migdałowy. Doprawić solą i szczyptą białego pieprzu.

4. W naczyniu blendera umieścić chrzan, żurawinę i świeże zioła, wszystko zmiksować na niezbyt gładki mus i doprawić solą oraz czarnym pieprzem.

5. Każdego buraka pokroić na około 10 cieniutkich plasterków, na każdym talerzu ułożyć połowę plasterków z jednego buraka i na każdym umieścić kleks lawendowego musu z migdałów. Przykryć kolejnym plastrkiem buraka i opruszyć wszystko delikatnie lawendą. Obok buraków rozmarować kleks kremu chrzanowego, opruszyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przystawka gotowa. Danie główne zależy już od was.

Podsumowanie przepisu

Autorką przepisu jest pani Marta Dymek – przepis zwyciężył w konkursie „Przez żołądek do serca”.