Pudding z nasionami chia

Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?|Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka: pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Jak przygotować pudding z nasionami chia?
   

reklama

Składniki
  • na dwie porcje
  • czyste, najlepiej ekologiczne mleczko kokosowe mała puszka/200 ml
  • nasiona chia 2 łyżki(1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)
  • syrop klonowy lub miód, wedle uznania 1 łyżeczka
  • wanilia można dodać troszkę naturalnej startej laski
  • owoce/ bakalie/orzechy do udekorowania puddingu
  • dowolne mleko roślinne, polecam migdałowe. 50 ml
Sposób przygotowania
  1. Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.
  2. Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w lodówce lub zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.