Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Puding z kaszy gryczanej

Składniki:

  • mleko kokosowe, sojowe lub ryżowe 600 g
  • sól szczypta
  • blanszowane migdały posiekane 3-4 łyżki
  • wiórka kokosowe 6 łyżek
  • syrop klonowy 6-7 łyżek
  • kardamon mielony (najlepiej świeżo utłuczonego w moździerzu) 1 łyżeczka
  • niepalona kasza gryczana 100 g
  • prażone orzechy laskowe do ozdoby garść
  • miód do polania opcjonalnie

23 listopada 2012 Przepisy Urszula Mijakoska
To wersja bezmleczna zdrowego deseru.

   


Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowuj mleko ze szczyptą soli, kardamonem, migdałami, wiórkami kokosowymi i syropem klonowym.  Dodaj opłukaną kaszę, zmniejsz gaz, gotuj ok. 20-30 min. aż płyn całkowicie zostanie wchłonięty a masa nabierze konsystencji puddingu. Masę (można ją zmiksować ) przelej do miseczek,  uprzednio wysmarowanych masłem i zapiekaj na górnej półce piekarnika przez około 15 minut w temp.170 ˚C. Można podawać ciepłe i na zimno. Ozdabiamy uprażonymi orzechami i polewamy miodem (opcja). Dlaczego powinniśmy jeść kasze? Czytaj tutaj.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI