Pulpeciki cielęce z młodymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną

Składniki:
1kg młode ziemniaki
600g mielonej cielęciny
130g chleba bez skóry
125ml mleka
4 łyżki tartego sera carskiego
1 łyżka siekanego rozmarynu
1 mały pęczek siekanej natki pietruszki
100g masła
300ml wywaru warzywnego
1 mała główka młodej kapusty
70g boczku

Wykonanie

reklama

 

1 Mięso mielone wymieszaj z chlebem namoczonym w mleku i odciśniętym. Do masy mięsnej dodaj tarty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do masy mięsnej. Wyrabiaj przez chwilę. Uformuj małe kulki z masy.

2 Następnie na tej samej patelni z resztką masła obsmaż kulki mięsne i ułóż na tacy do gotowania. Kapustę pokrój w grube paski, a boczek w kostkę. Boczek obsmaż, dodaj kminek i pokrojoną kapustę. Podduś, przypraw solą i pieprzem i przełożyć na tacę do gotowania.
3 Ziemniaki ugotuj w koszyczku do gotowania.

Cielęcina jest źródłem wysoko-przyswajalnego żelaza, które zostanie bardzo dobrze wchłonięte i wykorzystane dzięki odpowiedniej ilości witaminy C.

Przepis wymyślił Grzegorz Łapanowski dla