Pulpeciki cielęce z młodymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną.

Składniki na 4 porcje ;
Czas przygotowania: 30 minut ;
Czas gotowania: 20 minut ;

reklama

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
600 g mielonej cielęciny
130 g chleba bez skóry
125 ml mleka
4 łyżki tartego sera carskiego
1 łyżka siekanego rozmarynu
1 mały pęczek siekanej natki pietruszki
100g masła
300 ml wywaru warzywnego
1 mała główka młodej kapusty
70 g boczku

Mięso mielone wymieszaj z chlebem namoczonym w mleku i odciśniętym. Do masy mięsnej dodaj tarty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do masy mięsnej. Wyrabiaj przez chwilę. Uformuj małe kulki z masy. Następnie na tej samej patelni z resztką masła obsmaż kulki mięsne i ułóż na tacy do gotowania. Kapustę pokrój w grube paski, a boczek w kostkę. Boczek obsmaż, dodaj kminek i pokrojoną kapustę. Podduś, przypraw solą i pieprzem i przełożyć na tacę do gotowania. Ziemniaki ugotuj w koszyczku do gotowania. Cielęcina jest źródłem wysoko-przyswajalnego żelaza, które zostanie bardzo dobrze wchłonięte i wykorzystane dzięki odpowiedniej ilości witaminy C. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla