Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pulpeciki cielęce z młodymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną


19 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Składniki: 1kg młode ziemniaki 600g mielonej cielęciny 130g chleba bez skóry 125ml mleka 4 łyżki tartego sera carskiego 1 łyżka siekanego rozmarynu 1 mały pęczek siekanej natki pietruszki 100g masła 300ml wywaru warzywnego 1 mała główka młodej kapusty 70g boczku

Wykonanie   1 Mięso mielone wymieszaj z chlebem namoczonym w mleku i odciśniętym. Do masy mięsnej dodaj tarty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do masy mięsnej. Wyrabiaj przez chwilę. Uformuj małe kulki z masy. 2 Następnie na tej samej patelni z resztką masła obsmaż kulki mięsne i ułóż na tacy do gotowania. Kapustę pokrój w grube paski, a boczek w kostkę. Boczek obsmaż, dodaj kminek i pokrojoną kapustę. Podduś, przypraw solą i pieprzem i przełożyć na tacę do gotowania. 3 Ziemniaki ugotuj w koszyczku do gotowania. Cielęcina jest źródłem wysoko-przyswajalnego żelaza, które zostanie bardzo dobrze wchłonięte i wykorzystane dzięki odpowiedniej ilości witaminy C. Przepis wymyślił Grzegorz Łapanowski dla



Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI