Puszysta beza z borówkami i serkiem mascarpone

123rf.com


Masz alergię na jajka, a do ciasta należy dodać aż dwa? Doskonałą alternatywą jest ocet – dzięki niemu ciasto będzie puszyste, a charakterystyczny zapach nie będzie wyczuwalny w gotowym wypieku.

Ocet wykorzystywany jest najczęściej jako dodatek do sałatek. Stosuje się go zwłaszcza do wzmocnienia smaku różnych potraw. Okazuje się jednak, że ten kwaśny, cierpki specyfik może mieć wiele innych zastosowań. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast. Dzięki niemu wypieki będą puszyste i idealnie nawilżone.

reklama

Składniki

1 łyżeczka octu balsamicznego np. marki Kuhne
8 białek
2 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
500 g borówek
500 g malin
1 serek mascarpone

Sposób przygotowania

Do wysokiego naczynia wrzuć białka i zacznij ubijać. Kiedy białka się spienią zacznij dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż piana stanie się sztywna. Następnie dodaj ocet i skrobię. Wymieszaj. Całość przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez ok. 2 h w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudź bezę. Przełóż ją serkiem mascarpone i owocami.