Rabanadas, czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, to popularny deser na północny Portugalii. W zestawie z poranną kawą stanowią idealne portugalskie śniadanie. Rabanadas są także częstym gościem na wigilijnym stole.
Potrzebne składniki: * bagietka * jajko * szklanka mleka * cynamon * cukier * oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Cynamon mieszamy z cukrem w proporcji 1 do 2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru). 2. Jajko mieszamy z mlekiem. 3. Bagietkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-2 cm. 4. Krążki bagietki maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. 5. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki pięknie się zarumienią. 6. Po zdjęciu gorących grzanek z patelni, dość obficie posypujemy je cynamonem zmieszanym z cukrem. 7. Grzanki najlepiej smakują na ciepło.