Ramsauer Kasnock’n

Podczas mroźnej zimy nie musimy przecież tak bardzo uważać na kalorie! Przepyszna potrawa z kluseczkami i szarym tyrolskim serem – w klarowanym maśle.

reklama

Składniki 75 dkg mąki, 1 jajko (nie obowiązkowo), sól, masło klarowane lub inny tłuszcz, 10 dkg tyrolskiego szarego sera, pietruszka
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przyrządzić Nockerl (kluski kładzione). Połączyć mąke z solą oraz wodą (można dodać jajko) rozprowadzić w naczyniu. Następnie zagotować posoloną wodę w garnku, do wrzącej wody kłaść porcje ciasta łyżeczką lub jeśli mamy maszynkę do Speztli przez maszynkę (można również używać durszlaka z dużymi oczkami) Gotować 10 min następnie odcedzić i polać zimną wodą. Na patelni sklarować masło. Dodać kluski kładzione i szary tyrolski ser i chwilę podsmażyć. Wskazówka: Ser można również dodać wcześniej do masy. Jako dodatek dodawać ciepłą kapustę lub zieloną sałatę, lub też pieczone ziemniaczki ze słoniną. Dodać pietruszkę wedle uznania. Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości www.austria.info