Kremowy, pyszny, z nutą słodkiej wanilii, migdałami i wiśniami. Taki właśnie jest Ris a la mande – tradycyjny duński deser.
Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę i zaskoczyć znajomych, pudding ryżowy z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym będzie strzałem w dziesiątkę! Wyjątkowe i oryginalne połączenie migdałów, aromatycznej wanilii i kwaskowatych wiśni z pewnością na długo pozostanie w ich pamięci. Smaku Ris a la mande nie da się szybko zapomnieć. Poniższy przepis na Ris a la mande wykorzystano w programie Dzień Dobry TVN, znajdziesz go również na stronie www.ZdroweNieNudne.pl
Składniki
- Ryż Arborio do Risotto firmy Kupiec 1 szklanka
- Pierwszy krok:
- woda 1 1/4 szklank
- mleko 4 1/2 szklanki
- wanilia 2 laski
- Drugi krok:
- śmietana 36 % 1 1/2 szklanki
- cukier puder 3 łyżki
- ekstrakt migdałowy 0,5 łyżki
- migdały całe 2 sztuki
- drobno posiekane migdały 100 g
- Sos wiśniowy:
- mrożone wiśnie 400 g
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- woda 300 ml
Sposób przygotowania
Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.
Podsumowanie przepisu