Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Ris a la mande – letni ryżowy deser

Składniki:

  • Ryż Arborio do Risotto firmy Kupiec 1 szklanka
  • Pierwszy krok:
  • woda 1 1/4 szklank
  • mleko 4 1/2 szklanki
  • wanilia 2 laski
  • Drugi krok:
  • śmietana 36 % 1 1/2 szklanki
  • cukier puder 3 łyżki
  • ekstrakt migdałowy 0,5 łyżki
  • migdały całe 2 sztuki
  • drobno posiekane migdały 100 g
  • Sos wiśniowy:
  • mrożone wiśnie 400 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • woda 300 ml

29 lipca 2013 Przepisy redakcja
Kremowy, pyszny, z nutą słodkiej wanilii, migdałami i wiśniami. Taki właśnie jest Ris a la mande – tradycyjny duński deser.

Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę i zaskoczyć znajomych, pudding ryżowy z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym będzie strzałem w dziesiątkę! Wyjątkowe i oryginalne połączenie migdałów, aromatycznej wanilii i kwaskowatych wiśni z pewnością na długo pozostanie w ich pamięci. Smaku Ris a la mande nie da się szybko zapomnieć. Poniższy przepis na Ris a la mande wykorzystano w programie Dzień Dobry TVN, znajdziesz go również na stronie www.ZdroweNieNudne.pl


Sposób przygotowania:

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

Podsumowanie

     

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI