Czyli RISOTTO CON FUNGHI.
1,5 szklanki ryżu do risotto
dwie garście dowolnych grzybów (najlepsze są leśne)
1 cebula ( w kostkę)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
co najmniej 4 szklanki mocnego bulionu
1/4 szklanki tartego parmezanu/grana padano/pecorino
30 - 40g masła
Masło rozgrzać , zeszklić na nim cebulę, nie rumienić. Dodać grzyby podsmażyć, dodać ryż, i wszystko smażyć mieszając, aż ziarenka się natłuszczą. Dolać wino i zagotować je z ryżem, aż wyparuje. Wlać potem dwie chochle gorącego bulionu. Gotować powoli, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną. Po ok.15 minutach spróbować. Gdy ryż będzie gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na 10 minut i podawać.