Rogaliki drożdżowe

Jedne z najbardziej sentymentalnych i „domowych” wypieków – idealne na podwieczorek…
40 g świeżych drożdży,

reklama

500 g mąki,

250 ml kwaśnej śmietany,

2 jajka,

100 g cukru,

80 deko masła

jajko do posmarowania na wierzchu,

ulubione nadzienie (kostki czekolady, nutella, dżem, powidła…)

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, ucieramy. Dosypujemy mąkę, jajka, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli, po czym wyrabiamy ciasto, z którego następnie odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Stolnicę oprószamy mąką, i wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Tniemy na trójkąty. Na każdy z trójkątów nakładamy ulubione nadzienie, po czym zwijamy w rogalik. Smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy 10 minut w 180 stopniach.