Rogaliki drożdżowe

Jedne z najbardziej sentymentalnych i „domowych” wypieków – idealne na podwieczorek…
40 g świeżych drożdży, 500 g mąki, 250 ml kwaśnej śmietany, 2 jajka, 100 g cukru, 80 deko masła jajko do posmarowania na wierzchu, ulubione nadzienie (kostki czekolady, nutella, dżem, powidła…) Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, ucieramy. Dosypujemy mąkę, jajka, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli, po czym wyrabiamy ciasto, z którego następnie odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę oprószamy mąką, i wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Tniemy na trójkąty. Na każdy z trójkątów nakładamy ulubione nadzienie, po czym zwijamy w rogalik. Smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy 10 minut w 180 stopniach.    

reklama