1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Rozgrzewająca zupa curry z suszonym ananasem

123rf.com
123rf.com
Tajska kuchnia, w której łączą się pikantne i słodkie smaki, jest doskonałą propozycją kulinarną na chłodne jesienne dni.

Kuchnia tajska cieszy się wielką popularnością. Curry to jedno z najbardziej znanych dań, jesienią doskonale sprawdzi się w postaci rozgrzewającej zupy.

Składniki
1 filet z piersi kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka pasty curry 1 cebula 1 czerwona papryka 1 limonka 1,5 litra bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 70 g ananasa Bakalland 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka sosu sojowego świeża kolendra szczypta curry sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze