1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Rozgrzewające dania na zimę

123rf.com
123rf.com
W zimowe dni nie musimy polegać wyłącznie na ciepłym szaliku, grubym swetrze i grzejniku. Warto poznawać naturę pożywienia, ponieważ odpowiednia dieta pozwoli podgrzać wewnętrzną temperaturę organizmu. Jaka żywność rozgrzewa?

Już ponad pięć tysięcy lat temu chińscy uzdrowiciele stworzyli system rozróżniający pokarmy ze względu na ich chłodzący lub rozgrzewający wpływ na ciało. PizzaPortal.pl, największy serwis do zamawiania jedzenia online, przedstawia dwa przepisy, które sprawdzą się idealnie w zimowym menu.

Fasolka po bretońsku

Fasola należy do najzdrowszej żywności. Zimą najlepiej przygotowywać dania z suszonych ziaren niż z fasoli.

300 g białej fasoli zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie, do czasu aż będzie miękka. 250 g boczku kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę i obraną kiełbasę oraz pokrojoną również w kostkę cebulę. Wszystko razem podsmażamy. Dokładamy ugotowaną fasolę oraz dodajemy koncentrat. Całość zalewamy wszystko wodą, by utworzyć sos i gotujemy. Dodajemy pieprz oraz majeranek. Potrawę możemy zagęścić wodą wymieszaną z mąką. Gotowe!

Kurczak po diabelsku

Potrawa wymaga tylko kilku składników i kilku minut na grillu, a docenią ją wszyscy, którzy lubią zdecydowane smaki. Niezbędne składniki na porcję dla osób to: 6-8 kotletów z kurczaka rozbitych tak, żeby były tej samej grubości, 1 łyżka harissy (ostra pasta z papryki), 1 łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku. Czosnek siekamy, mieszamy z harissą i sosem sojowym. W tak przygotowanym roztworze marynujemy mięso przez co najmniej godzinę (przechowując w lodówce). Następnie grillujemy po około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z lekką sałatą. Smacznego!

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze