Ryba i krewetki z grilla

123rf.com


Tradycyjne mięsne  potrawy przyrządzane na grillu są nie tylko tuczące, ale także ciężkostrawne. Warto więc dodać do menu więcej warzyw i zaplanować dania bez czerwonego mięsa.

Popularnym przysmakiem przygotowywanym na grillu są szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Dla urozmaicenia smaku i zmniejszenia kaloryczności potrawy, możemy zamiast mięsa dodać krewetki bogate w chude białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone. W połączeniu z niskokaloryczną, lekkostrawną i pełną witamin cukinią otrzymamy propozycję, przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie.

reklama

Przepis: Krewetki obgotować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć). Natrzeć cukinię oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć krewetki, które wraz ze zwiniętymi plastrami cukinii nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Układać na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 5-7 minut z każdej strony.

Na grillu doskonale sprawdzą się także ryby. „Zwłaszcza osobom na diecie polecam filet z dorsza, który jest chudą rybą, zatem nawet w towarzystwie kalorycznych, ale niezwykle zdrowych orzechów włoskich, stworzy idealną kompozycję”, podpowiada dietetyk z Naturhouse.

Przepis: Filet z dorsza należy oczyścić, otoczyć w białku z jajka, zblendowanych orzechach włoskich, oprószyć solą i pieprzem, następnie grillować ok. 5 minut. Przygotować mus: zblendować na gładką masę 3/4 jabłka, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Dodać 1/4 jabłka pokrojonego w drobną kostkę. Musem polać przygotowanego dorsza.