Rzodkiewkowy chłodnik z imbirem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 250 ml jogurtu, 250 ml śmietany, ogórek świeży, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 100 g melona, 2 łyżki marynowanego różowego imbiru plus 4 plasterki do dekoracji, 3 pęczki rzodkiewek, 3–4 gałązki świeżej mięty, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut (dodatkowo około 2 godzin na schłodzenie)|Składniki na 4 porcje: 250 ml jogurtu, 250 ml śmietany, ogórek świeży, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 100 g melona, 2 łyżki marynowanego różowego imbiru plus 4 plasterki do dekoracji, 3 pęczki rzodkiewek, 3–4 gałązki świeżej mięty, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut (dodatkowo około 2 godzin na schłodzenie)

reklama

Odłożyć 5 umytych rzodkiewek. Jogurt, śmietanę, obrany ogórek pokrojony na kawałki, czosnek, melon, sok z cytryny, sól, pieprz zmiksować w blenderze.

Włożyć do miski, dodać startą na grubych oczkach tarki rzodkiewkę, posiekane drobno miętę i plasterki marynowanego imbiru.

Włożyć do lodówki na 2 godziny. Chłodnik podawać w miseczkach, udekorowany startymi na tarce 5 rzodkiewkami
i plasterkami marynowanego imbiru.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!