Sajgonki z kurczakiem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka, ogórek, 2 cebule, 2 marchewki, 100 g kiełków fasoli, pęczek natki pietruszki, 3 łyżki czarnuszki, 2-cm korzeń świeżego imbiru, po łyżce sosu sojowego i sosu Worcestershire, 1/2 łyżeczki sosu tabasco, opakowanie papieru ryżowego, olej do głębokiego smażenia. Czas przygotowania: 50 min|Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka, ogórek, 2 cebule, 2 marchewki, 100 g kiełków fasoli, pęczek natki pietruszki, 3 łyżki czarnuszki, 2-cm korzeń świeżego imbiru, po łyżce sosu sojowego i sosu Worcestershire, 1/2 łyżeczki sosu tabasco, opakowanie papieru ryżowego, olej do głębokiego smażenia. Czas przygotowania: 50 min

reklama

Mięso kurczaka pokroić na cienkie plasterki, cebule w piórka, ogórka, imbir i marchewkę w zapałkę. Podgrzać 2 łyżki oliwy w woku. Wrzucić pokrojone mięso, ogórka, marchewkę, cebulę, kiełki fasoli, imbir i, mieszając, powoli dodawać sosy. Smażyć ok. 10 min. Na koniec posypać posiekaną pietruszką i wymieszać. Każdy arkusz papieru ryżowego wkładać na ok. 1–2 min do miski z ciepłą wodą. Gdy zmięknie, rozłożyć na desce do krojenia, na środek nałożyć farsz i zwijać sajgonki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brzegi posmarować opuszkiem palca namoczonym w wodzie, by się łatwiej skleiły. Oliwę rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni C. Wrzucony kawałek, np. marchewki, powinien spowodować gwałtowne wrzenie oliwy. Wkładać sajgonki na głęboki wrzący tłuszcz, gdy zaczną brązowieć, wyjmować i wykładać na papier kuchenny, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno posypane czarnuszką.