1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sakiewki z kurczaka nadziewane ryżem i żurawiną

Składniki: 4 piersi z kurczaka, 300g ryżu ugotowanego, 50g żurawiny suszonej, 50g siekanych orzechów laskowych, 1 mały pęczek lubczyku, 70g sera pleśniowego lazur, blanszowany por, szczypta kminku, sól i pieprz do smaku

Piersi z kurczaka przetnij płasko wzdłuż, ale nie przecinaj do końca. Rozłóż i rozklep delikatnie tłuczkiem przykrywając mięso folią spożywczą. Żurawinę i siekane orzechy zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedź i wymieszaj z ugotowanym ryżem, lubczykiem i połową pokruszonego sera. Tak przygotowany farsz nakładaj na rozbite mięso i zepnij wykałaczkami lub zwiąż blanszowanym porem. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż sakiewki w koszyku do parowania i gotuj przez 14minut. W rondelku, w śmietanie rozpuść resztę sera. Przypraw posiekanym lubczykiem i kminkiem. Gotowe sakiewki polej sosem. Możesz serwować danie na mieszanych sałatach. Potrawa bogata w białko, najważniejszy składnika budującego organizm. Dodatkowo, dzięki żurawinie działania oczyszczająco, szczególnie na układ moczowy. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze