Sałata z bobem, tuńczykiem i dressingiem paprykowym

Bogdan Biały

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca. |Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca. |Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca.

reklama

Sałata z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy

  • Czas przygotowania: 30-40 minut
  • Poziom : Łatwy

 

Składniki
  • Składniki porcja na 1 osobę
  • sałata lodowa 1/3 szt.
  • rukola 1/8 opakowania
  • pomidorki koktajlowe x 5 szt.
  • bób 0,08 kg
  • cebula czerwona 1/2 szt.
  • tuńczyk 1/2 opakowania
  • jajko 1 szt.
  • papryka czerwona 1/4 szt.
  • oliwa 0,1 l
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ocet jabłkowy 0,05 l
Sposób przygotowania

Ugotować bób w osolonej wodzie – Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski – Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym – Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing – Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza – Jajko ugotować na twardo – Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu – Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka – Ugotowany bób obrać z łupin  i rozsypać na sałacie – Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji – Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl