Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sałata z bobem, tuńczykiem i dressingiem paprykowym

Składniki:

  • Składniki porcja na 1 osobę
  • sałata lodowa 1/3 szt.
  • rukola 1/8 opakowania
  • pomidorki koktajlowe x 5 szt.
  • bób 0,08 kg
  • cebula czerwona 1/2 szt.
  • tuńczyk 1/2 opakowania
  • jajko 1 szt.
  • papryka czerwona 1/4 szt.
  • oliwa 0,1 l
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ocet jabłkowy 0,05 l

26 września 2015 Przepisy sylwester.ciach
Bogdan Biały
Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca.

Sałata z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy

  • Czas przygotowania: 30-40 minut
  • Poziom : Łatwy

 


Sposób przygotowania:

Ugotować bób w osolonej wodzie - Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski - Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym - Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing - Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza - Jajko ugotować na twardo - Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu - Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka - Ugotowany bób obrać z łupin  i rozsypać na sałacie - Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji - Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu. Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI