Sałatka Cezar

Składniki: rzymska sałata, ciabatta lub białe pieczywo na grzanki, oliwa z oliwek, dwanaście plastrów boczku lub pancetty pół ząbka czosnku, cztery fileciki anchovies, trzy łyżki startego parmezanu i parmezan w płatkach do posypania po wierzchu, sok z jednej cytryny, łyżka śmietany.
Sałatę umyć i odwirować lub osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Boczek smażymy lub pieczemy tak, by plastry były chrupiące. Czosnek i anchovies wrzucamy do moździerza. Po utłuczeniu podlewamy sokiem z cytryny, i ucieramy z oliwą do uzyskania kremowego sosu. Dodajemy parmezan i łyżkę śmietany. Wykładamy na sałatę, dodajemy bekon. Posypujemy drobnymi grzankami. Można dodatkowo wzbogacić o grillowaną pierś z kurczaka. Na koniec dajemy płaty parmezanu.

reklama