Sałatki należą do ulubionych przekąsek oraz doskonale nadają się na lekki obiad. Będziemy sięgać po nie jeszcze chętniej, jeśli będą urozmaicone, np. orientalnymi dodatkami, takimi jak popularny na Bliskim Wschodzie humus.
Hummus idealnie komponuje się z różnymi składnikami. Oto szybki przepis na wegetariańską sałatkę w orientalnym stylu.
Składniki
½ opakowania hummusu marki Jasmeen
200 g ugotowanej kaszy bulgur
15 pomidorków koktajlowych
4 pomidory suszone
1 natka pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
olej
dodatki do dekoracji: szczypiorek, ugotowane jajko i marchewka Sposób przygotowania
Do miski przekładamy hummus, pomidory suszone, sok z cytryny oraz oliwkę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą blendera. Powstałą pastę łączymy z ugotowaną oraz osuszoną kaszą bulgur. Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posiekaną drobno pietruszkę. Na sam koniec możemy udekorować sałatkę za pomocą długich gałązek szczypiorku, na których układamy kilka plasterków pokrojonej marchewki, a obok nich cienkie kawałki białek jajka, które będą imitować listki kwiatów.