Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sałatka z komosy ze śliwką kalifornijską

Składniki:

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
½ szklanki śliwek kalifornijskich
½ dużego jabłka
½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
1 łyżka posiekanej mięty
sok z ½ limonki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
1 łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

26 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
California Prune Board
Co zapakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie, aby dostarczyć nie tylko składników odżywczych, ale także zapewnić energię podczas lekcji? Wartościowym, zdrowym, a przede wszystkim smacznym dodatkiem do drugiego śniadania, który warto włączyć do diety ucznia, jest suszona śliwka kalifornijska. 

Początek września wiąże się z dużymi emocjami.  Rodzice z kolei zachodzą w głowę, jak skłonić dzieci do zjedzenia drugiego śniadania, o którym ich pociechy rzadko pamiętają w ferworze nauki i zabawy. Nie lada wyzwaniem jest zapakowanie im do plecaka posiłków zdrowych, smacznych, a zarazem odżywczych.  Oto przepis  Mariety Mareckiej, znanej z ekranu TV Kuchnia+.


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Pakujemy do lunchboksa. Ewentualnie na wierzch kładziemy czubatą łyżkę jogurtu.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI