Sałatka z miętą

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 200 g ziaren kwinoa,
2 ogórki, 10 pomidorków koktajlowych,
żółta papryka, czerwona papryka, duża czerwona cebula, 4 łyżki soku z cytryny,
1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, pęczek mięty.
Czas przygotowania: 45 minut

reklama

Ziarna kwinoa wrzucić do wrzącej wody, ugotować, osączyć. Oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem, posiekanymi drobno czosnkiem i miętą. Odstawić. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórki i paprykę – w słupki,
cebulę – w ćwierćplasterki. Warzywa wymieszać z kwinoa, polać sosem.

Odstawić, by smaki się połączyły. Można udekorować miętą.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »