Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie zawsze ceniono jej walory lecznicze. Do Europy trafiła już w XVI w. i podbiła kontynent. Dziś jest składnikiem śniadań, obiadów, deserów i kolacji.
Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
Składniki
1 duża dynia Hokaido
0,5 kg brukselki
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
70 g orzechów pekan Bakalland
1 cytryna
1 łyżka płynnego miodu
kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
ól i pieprz do smakuSposób przygotowania
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.