Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pekan i żurawiną

Składniki:

1 duża dynia Hokaido
0,5 kg brukselki
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
70 g orzechów pekan Bakalland
1 cytryna
1 łyżka płynnego miodu
kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
ól i pieprz do smaku

10 października 2016 Przepisy redakcja
Bakalland
Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie zawsze ceniono jej walory lecznicze. Do Europy trafiła już w XVI w. i podbiła kontynent. Dziś jest składnikiem śniadań, obiadów, deserów i kolacji.

Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.


Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI