Sałatka z rzeżuchą

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 100 g rukoli, 50 g mieszanych sałat, 4 plastry świeżego tuńczyka, owoc papai, czerwona cebula, 2 kolby czerwonej cykorii, sól i pieprz do smaku. Sos: łyżka musztardy,
2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru muscovado,
4 łyżki pokrojonej drobno rzeżuchy, sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 20 minut|Składniki na 4 porcje: 100 g rukoli, 50 g mieszanych sałat, 4 plastry świeżego tuńczyka, owoc papai, czerwona cebula, 2 kolby czerwonej cykorii, sól i pieprz do smaku. Sos: łyżka musztardy,
2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru muscovado,
4 łyżki pokrojonej drobno rzeżuchy, sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 20 minut

reklama

Sałaty umyć i osączyć na sicie, plastry tuńczyka oprószyć pieprzem i solą, zgrilować. Cebulę oraz papaję obrać i pokroić na plastry, z papai wyjąć pestki.

Cykorię pokroić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć składniki do miski, wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć musztardę i oliwę, wlewając ją po kilka kropli i mieszając. Dodać cukier, sól, pieprz, sok z cytryny i rzeżuchę.

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!