1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka z sosem żurawinowym

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 100 g żurawin, 200 g rukoli, 200 g mieszanych sałat: roszponki, radicchio, 100 g żółtego sera mimolette, 4 łyżki oliwy, łyżka octu malinowego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, czerwona cebula, 1/2 żółtej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego. Czas przygotowania: 15 minut|Składniki na 4 porcje: 100 g żurawin, 200 g rukoli, 200 g mieszanych sałat: roszponki, radicchio, 100 g żółtego sera mimolette, 4 łyżki oliwy, łyżka octu malinowego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, czerwona cebula, 1/2 żółtej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego. Czas przygotowania: 15 minut

Sałatę umyć i osączyć, włożyć do salaterki. Ser i paprykę pokroić w zapałkę, cebulę – w plastry. Całość wymieszać. Przygotować sos: Żurawiny zmiksować z oliwą, sokiem z cytryny, octem malinowym, miodem, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Sałatkę skropić obficie sosem. Posypać cynamonem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze