1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka z truskawkami i octem mirabelkowym

123rf.com
123rf.com
Ocet o delikatnym smaku dojrzałej mirabelki doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek. Oto przepis na sezonową sałatkę warzywno-truskawkowo.

Ocet powstaje w wyniku fermentacji, jego bazą najczęściej są owoce, a także ryż, cukier i miód. Możemy przygotować go sami, zostawiając na około 2 tygodnie otwartą butelkę z winem owocowym lub wytrawnym, albo kupić gotowy produkt. Stosowany z umiarem podkreśla smak potraw oraz pobudza procesy trawienne.

Składniki
miks sałat (jedno opakowanie) garść dojrzałych truskawek 1 świeży ogórek 3 łyżeczki sezamu 4 łyżeczki mirabelkowego octu balsamicznego (np. marki Kuhne)
Sposób przygotowania
Sałatę wrzucamy do wysokiej miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy pokrojone na połówki truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni, po czym dodajemy go do sałatki i mieszamy. Gotową sałatkę skrapiamy octem mirabelkowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze