Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sałatka ze szparagów i koziego sera z orzechami laskowymi

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewki
1 cukinia
1/2 kg zielonego groszku
200 g sera koziego
garść rukoli
100 g orzechów laskowych Bakalland
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku

15 czerwca 2017 Przepisy redakcja
123rf.com
Sezon na szparagi rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Ze szparagami doskonale komponują się chrupiące orzechy, które ze względu na swoje właściwości odżywcze i duża zawartość witamin i składników mineralnych stworzą ze szparagami prawdziwą bombę witaminową.

Jak jeść szparagi? Jak tylko dusza zapragnie! Możemy je piec, grillować, robić z nich smaczne zupy kremy lub wykorzystywać w sałatkach czy jako dodatek do wiosennych kanapek. Oto przepis na lekką sałatkę ze świeżymi warzywami.

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i gotujemy na parze (pamiętajmy o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Następnie cukinię kroimy na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski, dodajemy garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi kroimy wzdłuż na pół w i dodajemy do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni prażymy połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone dodajemy do pozostałych składników. Przed podaniem polewamy wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI