1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sandacz po mazursku z fasolką szparagową

Składniki: 600 g sandacza ze skórą 300 g czerstwej bułki 1 szklanka mleka 6 łyżek masła 1 jajo 1 cebula tarta bułka 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 200 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy stołowej 2 dojrzałe pomidory 400 g fasolki szparagowej

Sandacza odciąć ze skóry, zmielić z bułką namoczoną w mleku. Dodać jajo, cebulę podsmażoną na 2 łyżkach masła i posiekany koperek. Tak przygotowaną masę przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej. Podsmażyć na maśle.

Fasolkę oczyścić i ułożyć w koszyczku do gotowania. Usmażoną rybę ułożyć na tacy do gotowania. W rondelku na reszcie masła podsmażyć pokrojonego pomidora. Dodać musztardę, sok z cytryny, śmietanę i natkę pietruszki.

Przyprawić solą i pieprzem. Gdy roladki będą ugotowane podawać z fasolką i polać sosem.

Sandacz jest chudą rybą o łagodnym smaku, polecaną nawet dla najmłodszych dzieci.

Przepis wymyslił Grzegorz Łapanowski dla

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze