1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sandacz w sosie śmietanowym

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 4 filety z sandacza, 4 plastry wędzonej szynki, 4 dymki wraz ze szczypiorem, śmietana 36-proc., limonka, kieliszek białego półsłodkiego wina, 3 łyżki masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 pęczka tymianku, 1/2 pęczka drobnego szczypiorku, łyżka mąki, 1/3 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 30 min|Składniki na 4 porcje: 4 filety z sandacza, 4 plastry wędzonej szynki, 4 dymki wraz ze szczypiorem, śmietana 36-proc., limonka, kieliszek białego półsłodkiego wina, 3 łyżki masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 pęczka tymianku, 1/2 pęczka drobnego szczypiorku, łyżka mąki, 1/3 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 30 min

Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Rozłożyć plastry szynki, zawinąć w nie plastry sandacza. Na środku położyć po 2 plasterki limonki i kilka gałązek tymianku.

Całość zwinąć w zgrabną roladkę, przekłuć wykałaczką lub obwiązać nitką. Rozgrzać masło na patelni, podsmażyć roladki z wszystkich stron, dodać wino. Dusić ok. 5 min. Następnie dolać śmietanę zmieszaną z mąką i posiekaną dymką wraz ze szczypiorkiem. Gdy sos się zagęści, podawać gorące z ryżem i małym pęczkiem szczypiorku.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze