Satay beef – azjatycki szaszłyk wołowy

Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

reklama

Składniki
  • rostbef z dobrej wołowiny QMP 600 g
  • sos sojowy 250 ml
  • czosnek 3-4 ząbki
  • imbir świeży kawałek
  • kolendra świeża pół pęczka
  • cytryna 1 szt
  • prażone orzechy laskowe kilka
Sposób przygotowania

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce. Kolendrę siekamy. Wszystko dodajemy do sosu sojowego. Rostbef oczyszczamy, myjemy , osuszamy, a następnie kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny.

Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie (nie będą się wówczas palić w trakcie grillowania). Na każdy patyczek nadziewamy po jednym plastrze rostbefu. Opiekamy na ruszcie grilla przez kilka minut lub smażymy krótko na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z cząstką cytryny  i pokruszonymi orzechami .