Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Schab po sztygarsku wędzony w woku na herbacie podany ze śląskim szalotem

Składniki:

  • schab bez kości 1,2 kg
  • kabanos lub kiełbasa śląska 1 szt
  • olej 2 łyżki
  • jasny sos sojowy 2 łyżki
  • pieprz łyżeczka
  • papryka czerwona łyżeczka
  • papryka ostra łyżeczka
  • estragon łyżeczka
  • mielona kolendra szczypta
  • Czosnek 3 ząbki
  • pietruszka suszona łyżka
  • suszona cebula łyżka
  • herbata liściasta 1/3 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • ryz 1/4 szklanki
  • ziele angielskie 2 szt
  • jałowiec 3 szt
  • rozmaryn 3 gałązki
  • skorka z cytryny 1 szt
  • kminek łyżeczka
  • ziemniaki 500g
  • ogórek kiszony 200g
  • boczek wędzony 100g
  • cebula 100g
  • ocet do smaku
  • olej do smaku
  • kminek łyżeczka
  • Natka pietruszki pęczek
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku

19 kwietnia 2013 Przepisy bernika
123RF.com

Sposób przygotowania:

Schab umyć, osuszyć. Kabanosa włożyć do zamrażalnika. W schabie zrobi otwór i włożyć w niego zamrożoną kiełbasę.  Składniki marynaty wymieszać, dodać schab i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie woka lub głębokiej patelni do wędzenia. Dno i boki  wykłady dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy, skórkę. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę  z patyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy woka na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja bałam się że będzie twardy dlatego wędziłam przez 70 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy, odstawiamy na chwile pod przykryciem żeby odpoczęło a następnie kroimy na plastry. Schab można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Ja podałam ze śląską sałatką ziemniaczana. 
Śląska szałot
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Boczek  i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki obieramy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku olejem, octem, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką. Za pomocą obręczy układamy w torcik.

Podsumowanie

Proste i genialne śląskie danie z nuta egzotyki. Chińską metoda wędzenia  w woku przygotowałam kruchy, soczysty schab po sztygarsku. Nawet nie wiedziałam że schab może zawierać tyle soków.  Załączam zdjęcie z etapów oraz z wykonania mojego schabu na konkursie w Chorzowie, organizowanym przez slaskiesmaki.pl.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI