1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

123rf.com
123rf.com
Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Kompozycja aromatycznej figi, słodkich i soczystych rodzynek z serem camembert urzeka smakiem.

Połączenie sera i słodyczy owoców sprawdzi się jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycją na kolację w gronie znajomych.

Składniki
ser typu camembert 2 szt. rodzynki Bakalland 100 g cukier trzcinowy 2 łyżki sok jabłkowy 100 g cytryna 1 szt. garść rukoli figa świeża 2 szt. pieprz czarny
Podsumowanie przepisu
Przygotowujemy karmel: na patelni rozpuszczamy cukier delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią. Pamiętajmy, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki. Do powstałego karmelu dodajemy sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki. Całość mieszamy i pozostawiamy do delikatnego odparowania. Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w ćwiartki figi i doprawiamy pieprzem. Z sera camembert ścinamy wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki kładziemy na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut aż ser stanie się delikatnie płynny. Rozpuszczony ser polewamy sosem rodzynkowym, posypujemy czarnym pieprzem i dekorujemy rukolą. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze