Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Shumai czyli chińskie pierożki

Składniki:

  • Ciasto do wontonów
  • mielona wieprzowina 25 dah
  • krewetki obrane 25 dkg
  • sos sojowy łyżka
  • drobno posiekany imbir łyżeczka
  • olej sezamowy łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • zmielony pieprz ćwierć łyżeczki
  • jajko jedno rozbite do smarowania brzegów

6 lutego 2013 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Z ciasta na wontony wyciąć kółka o średnicy około 10 cm. W misce wymieszać mięso, uprzednio zmielone krewetki. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ścisnąć je u góry tak by utworzyła się sakiewka. W bambusowym koszyku układamy gotowe sakiewki, a następnie skrapiamy je olejem sezamowym. Koszyk wkładamy na woka napełnionego do połowy gorącą wodą. W ten sposób gotujemy sakiewki na parze przez około 15-20 minut aż ciasto będzie twarde. Podawać z  sosem sojowym zmieszanym z czarnym octem ryżowym.

Podsumowanie

Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI