1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Shumai czyli chińskie pierożki

Składniki
  • Ciasto do wontonów
  • mielona wieprzowina 25 dah
  • krewetki obrane 25 dkg
  • sos sojowy łyżka
  • drobno posiekany imbir łyżeczka
  • olej sezamowy łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • zmielony pieprz ćwierć łyżeczki
  • jajko jedno rozbite do smarowania brzegów
Sposób przygotowania
Z ciasta na wontony wyciąć kółka o średnicy około 10 cm. W misce wymieszać mięso, uprzednio zmielone krewetki. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ścisnąć je u góry tak by utworzyła się sakiewka. W bambusowym koszyku układamy gotowe sakiewki, a następnie skrapiamy je olejem sezamowym. Koszyk wkładamy na woka napełnionego do połowy gorącą wodą. W ten sposób gotujemy sakiewki na parze przez około 15-20 minut aż ciasto będzie twarde. Podawać z  sosem sojowym zmieszanym z czarnym octem ryżowym.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze