Shumai czyli chińskie pierożki

reklama

Składniki
  • Ciasto do wontonów
  • mielona wieprzowina 25 dah
  • krewetki obrane 25 dkg
  • sos sojowy łyżka
  • drobno posiekany imbir łyżeczka
  • olej sezamowy łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • zmielony pieprz ćwierć łyżeczki
  • jajko jedno rozbite do smarowania brzegów
Sposób przygotowania

Z ciasta na wontony wyciąć kółka o średnicy około 10 cm. W misce wymieszać mięso, uprzednio zmielone krewetki. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, imbir oraz sól i pieprz do smaku.

Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ścisnąć je u góry tak by utworzyła się sakiewka. W bambusowym koszyku układamy gotowe sakiewki, a następnie skrapiamy je olejem sezamowym. Koszyk wkładamy na woka napełnionego do połowy gorącą wodą. W ten sposób gotujemy sakiewki na parze przez około 15-20 minut aż ciasto będzie twarde. Podawać z  sosem sojowym zmieszanym z czarnym octem ryżowym.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski