Śledź włosko-kujawski

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 4 filety śledziowe w oleju, mała cebula, 8 listków bazylii, 4 pomidorki koktajlowe, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 2 winne jabłka, otarta skórka z 2 limonek, 1/4 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, mielona słodka papryka, łyżka majeranku. Czas przygotowania: 15 min

reklama

Umyte pomidorki oraz bazylię osączyć. Jabłka pokroić w plastry, posypać majerankiem i papryką, zgrillować na patelni lub na grillu elektrycznym. Pomidorki przeciąć na połówki, cebulę drobno posiekać, dodać olej, pieprz, sól i mieloną paprykę, wymieszać. Tak przyrządzoną sałatkę wraz z bazylią nałożyć nakoniec szerszej części filetu, a następnie zrolować. Spiąć wykałaczką albo zerwaną podczas spaceru gałązką z drzewa owocowego. Całość posypać otartą skórką z limonek.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »