Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Śledź z jabłkiem i oliwą

Składniki:

  • matjas 4 filety
  • buraki 2 średnie upieczone
  • jabłko, winne 1 średnie
  • czerwona cebula 1 średnia
  • dobra oliwa 100 ml (lub oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
  • goździki kilka sztuk
  • koper kilka gałązek
  • szczypior kilka gałązek
  • pieprz młotkowany

5 marca 2013 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Filety macerować w oliwie z  goździkami i pieprzem młotkowanym przez kilka godzin.  Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie talarki. Buraki obrać i pokroić w kawałki. Na nich ułożyć pokrojone w cząstki śledzie. Wszystko obłożyć pokrojonymi w zapałkę jabłkami i cebulą. Skropić oliwą  w której macerowały się śledzie i posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Podawać do kieliszka dobrze zmrożonej dobrej polskiej wódki.

Podsumowanie

Przepis powstał dla firmy Swedeponic.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI