1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Śledzie nadziewane suszonymi śliwkami i żurawiną

Śledzie nadziewane suszonymi śliwkami i żurawiną

Bakalland
Bakalland
Sezon na śliwki jest krótki, ale przez cały rok możemy cieszyć się smakiem suszonych owoców. Warto jeść je regularnie, ponieważ suszone śliwki mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. 

Suszone śliwki sprawdzają się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale są też dobrym dodatkiem do wytrawnych dań.

Składniki
6 płatów śledziowych 100 g żurawiny Bakalland 100 g śliwek suszonych Bakalland 3 łyżki miodu 1 szklanka soku z porzeczek 1 cebula 2 ząbki czosnku świeży tymianek
Sposób przygotowania
Śledzie moczymy w wodzie ok. 30 minut. Suszone owoce zalewamy sokiem z porzeczek i również odstawiamy na 30 minut. Następnie sok razem z owocami przelewamy na rozgrzaną patelnię i gotujemy do momentu, aż składniki zmiękną. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i miód. Wszystko delikatnie blendujemy. Odstawiamy do wystudzenia, następnie gotowym musem smarujemy płaty śledziowe i zawijamy je w rolmopsy i spinamy wykałaczką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze