Słodka zapiekanka rycerska

reklama

Składniki
  • brioszka (250 gr) 6 kromek
  • gruszka 1-2 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1+ 3 łyżki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • budyń waniliowy 1 opakowanie na 500 ml mleka
  • mleko 500 ml
  • jajka średnie 3 sztuki
  • orzechy włoskie 50 g
  • suszone żurawiny 80 g
  • cukier puder 1 łyżka
Sposób przygotowania
  1. Pokrojone brioszki rozkladamy na blasze wcześniej rogrzanego piekarnika (200 stopni, termoobieg – 175, piekranik gazowy – poziom3) i lekko podpiekamy. W miedzyczasie myjemy gruszki i kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy 1 łyżką cukru i dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy aż lekko zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.
  2. Budyń, mleko, jajka, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane brioszki zanurzamy w przygotowanej masie, a następnie razem z gruszkami rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną posypujemy przygotowaną zapiekankę. Całość polewamy pozostałą masą mleczno-budyniową. Zapiekankę wkładamy do piekarnika ( temperatura jak w pkt. 1) i pieczemy 20-25 Minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem