Słodkie pizzerinki

reklama

Składniki
  • świeża żurawina 100 g
  • nektar z żurawin 2 łyżki
  • cukier 50 g
  • białe pieczywo 4 duże kromki
  • chudy twaróg 40 g
  • konfitura wiśniowo – żurawinowa 2 łyżki
  • świeży ananas 4 cienkie plasterki
  • biała czekolada 40 g
Sposób przygotowania
  1. Żurawinę amerykańską mieszamy w garnku z nektarem żurawinowym i cukrem. Gotujemy 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż żurawina zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Chleb podpiekamy w tosterze i wycinamy z niego kółka. (przekrój około 10 cm)
  3. Twarożek mieszamy z konfiturą i smarujemy pieczywo. Z ananasa wycinamy środek ( ananas powinien mieć odrobinę mniejszy przekrój niż wycięte kawałki pieczywa) i układamy na chlebowych kółeczkach. Przygotowaną żurawinę odcedzamy i układamy na plastrach ananasa. Całość posypujemy długimi wiórkami białej czekolady.