Słodkie przekąski na karnawał

123rf.com

Wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie powinno zabraknąć czegoś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się przekąski „na jeden gryz”.
Oto 3 przepisy na deserowe finger food:

reklama

Babeczki serowo-czekoladowe na chrupiącym spodzie

Składniki (8 szt )
Spód:

  • czekolada mleczna – 100 g
  • płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g

Masa:

  • ser biały 3 x mielony – 80 g
  • masło orzechowe – 80 g
  • cukier puder – 50 g
  • żelatyna – 1 łyżeczka

Kruszonka:

  • płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl
  • cukier drobny – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • wiórki kokosowe – ok. 50 g

Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
3. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) – mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
4. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut, aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy babeczki.

Chrupiące ciasteczka z orzechami

Składniki:

  • płatki żytnie Lubella (z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl
  • mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl
  • ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl
  • twarda gruszka – 0,5 szt
  • miód wielokwiatowy – 4 łyżki
  • jajko – 1 szt
  • olej kokosowy – 1 łyżka

Sposób przyrządzenia:
1. Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę.Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników.
2. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160°C piekarnika na 20 minut.

Chrupiące batoniki z masłem orzechowym

Składniki:

  • płatki ryżowe Lubella ( z crunchem ryżowym i żurawiną ) – 1 szkl
  • orzechy nerkowce – 1 garść
  • suszone figi – 3 szt
  • daktyle – 8 szt
  • masło orzechowe – 3 łyżki
  • pestki dyni – 1 łyżka
  • pestki słonecznika -1 łyżka

Sposób przyrządzenia:
1. Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
2. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 2-3 cm.zawijamy mocno w papier, narywamy deską do krojenia i wkładam na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu kroimy.