Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Słodko-kwaśna konfitura morelowa – zachowany smak lata

Składniki:

  • morele 1 kg zważony bez pestek
  • cukier biały DIAMANT 350 g
  • Konfitur-Fix DIAMANT 1 opakowanie
  • Sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
  • ocet jabłkowy 50 ml

1 sierpnia 2013 Przepisy redakcja
Aksamitne, niezwykle słodkie i soczyste. Morele, bo oczywiście o nich mowa, pod jedwabistą skórką kryją nie tylko niepowtarzalny smak lata, ale również całe bogactwo wartości odżywczych. Sezon na morele w pełni, dlatego też warto to wykorzystać i zatrzymać ich słodycz na dłużej. Konfitura morelowa to doskonały pomysł. Jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Domowa konfitura z moreli idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, naleśników. Natomiast słodko-kwaśna jest wspaniała do kurczaka w egzotycznym sosie.

Sposób przygotowania:

Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fixem. Włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Przed samym końcem gotowania, dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut i gotowe. Smacznego!

Podsumowanie

     

 

 

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI