„Smaki Grecji” – przepis na SKORDALIĘ i AWGOLEMONO

materiały prasowe

Greczynki uważają, że kuchnia jest niczym teatr. Im więcej serca włożymy w to, co robimy, tym lepszy będzie efekt i aplauz gości. Wystarczy wybrać jeden z przepisów, w zależności od upodobań, nastroju i posiadanych produktów, odnaleźć w sobie trochę dobrych chęci i zapału i… sukces murowany!
Zwyczaje, tradycje i upodobania kulinarne Greków kształtowały się przez wieki pod wpływem zarówno biegu historii ich pięknej ojczyzny, jak i warunków naturalnych kraju. Wielką zaletą kuchni greckiej jest w duży udział warzyw i aromatycznych przypraw. Mięsa serwuje się duszone lub grillowane. Do większości posiłków podaje się sery i pieczywo. Wszechobecnym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Potrawy są smaczne, apetyczne i zdrowe. Przepisy na nie można znaleźć na kartach wydanej przez Wydawnictwo Buchnann książki „Smaki Grecji”, która niedługo trafi na półki księgarni. A u nas – do skosztowania niektóre przepisy z książki!    

reklama