1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Smażona pierś kurczaka z nadzieniem z konfitury z czerwonej cebuli podana z ziemniakami Lyonnaise i sosem z czerwonego wina

AUTOR: Andrzej Lejman SKŁADNIKI: • Pierś kurczaka – 4 szt • Cebula czerwona – 200 g • Ziemniaki – 300 g • Por – 100 g • Masło – 150 g • Ocet winny czerwony – 50 ml • Wino czerwone – 250 ml • Papryczka chilli – 1 szt • Cukier trzcinowy – 10 g • Sól i pieprz do smaku

Piersi kurczaka natnij tak by powstały kieszonki. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na części masła. Dodaj ocet winny, 1/3 wina, cukier i papryczkę chilli. Duś składniki do miękkości. Powstały farsz wł.ż do kurczaka. Mięso usmaż na patelni. Po zarumienieniu z każdej strony zdejmij z patelni i przełóż do rozgrzanego do temperatury 180 C piekarnika na 12 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej resztę wina. Odparuj i zagęść zimnym masłem. Ziemniaki ugotuj i pokrój w plasterki. Podsmaż razem z porem na maśle.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Blu Mood Food" Hotelu Radisson Blu Kraków 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze