Smørrebrød – duńska kanapka ze smażonym śledziem

Cóż może być bardziej duńskiego niż szybka przekąska: kanapka ze śledziem? Ten przepis pochodzi z bloga Duńczyka osiadłego w Kanadzie, którego obsesją są właśnie smørrebrød.

reklama

Składniki
  • ocet 250 ml
  • cukier 200 ml
  • sól gruboziarnista łyżka
  • ziele angielskie pół łyżki
  • gorczyca pół łyżki
  • pieprz pół łyżki
  • liscie laurowe 2 sztuki
  • ubite jajko jedno (opcjonalnie)
  • filety śledziowe 6 sztuk
  • masło ilość do smażenia
Sposób przygotowania

Rozgrzej ocet, aż się zagotuje. Dodaj cukier, sól i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i odczekaj 3 minuty – ściągnij z ognia i pozwól wystygnąć. W tym czasie oprósz śledzie w mące (możesz wcześniej zamoczyć je w rozmąconym jajku), ale nie nadmiernie. Na patelni rozgrzej masło i smaż ryby na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na jedna stronę. Rozłóż filety w szklanym naczyniu, który je wszystkie pomieści w jednej warstwie. Polej octem i trzymaj przez co najmniej 24 godziny w lodówce. Serwuj na ciemnym chlebie posmarowanym masłem, posyp krążkami czerwonej cebuli i koperkiem.

Podsumowanie przepisu

Inne przepisy na kanapki TU.