Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Śniadaniowe Crostini

Składniki:

  • bagietka pokrojona na ukośne kromki 8 kromek
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki
  • jabłko 1 małe
  • masło 2 łyżeczki
  • galaretka pigwowa 1 łyżka
  • sok z limonki
  • świeży twaróg 100 g
  • chudy jogurt 2 łyżki
  • skórka z pomarańczy 1/2 łyżeczki
  • posiekana żurawina suszona 60 g
  • wędlina z piersi indyka (bardzo cienko krojona) 100 g
  • liście melisy do dekoracji

20 września 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę smarujemy cienko oliwą i układamy na wyłożoną papierem blachę i podpiekamy w piekarniku na programie Grill z obu stron.
  2. Jabłko kroimy na ćwiartki, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło podgrzewamy na patelni i podsmażamy jabłka, następnie dodajemy galaretkę pigwową i karmelizujemy jabłka cały czas mieszając. Skrapiamy sokiem z limonki i przekładamy na talerz.
  3. Twarożek mieszamy z jogurtem i skórką pomarańczową i dodajemy połowę przygotowanych żurawin amerykańskich. Bagietki smarujemy twarożkiem, następnie nakładamy pierś z indyka, pozostałe żurawiny mieszamy z jabłkami i nakładamy na bagietkę. Dekorujemy listkami melisy cytrynowej i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI