Socca nicejska wg Davida Gaboriaud

reklama

Składniki
  • mąka z ciecierzycy 500 gr
  • woda 1 litr
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • sól 1 łyżka
  • olej ryżowy kilka łyżek
  • świeżo mielony pieprz
  • mix sałat
  • cytryna 1sztuka
  • grana padano 200 gr
Sposób przygotowania
  • Do dużej miski wlać wodę. Mąkę wymieszać z solą. Do wody wsypać mąkę cały czas mieszając dodać oliwę z oliwek i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Piekarnik rozgrzać do 250 stopni przez 5 minut. Po 5 minutach wstawić blachę i trzymać kolejnych 5 min. Na rozgrzaną blachę wlać kilka kropel oleju ryżowego, a następnie wlać całą masę, tak aby warstwa ciasta miała grubość ok. 3 mm. Piec przez kilka minut na pozycji grill.
  • Po upieczeniu, podać ze świeżo mielonym pieprzem i miksem sałat z “szybkim vinegrette” (2 łyżki oliwy oraz sok z 1 cytryny) i kilkoma wiórkami tartego sera grana padano.

 

David Gaboriaud – Francuz, który od kilku lat mieszka w Polsce. Pasjonat gotowania i celebrowania posiłków, propagator idei „Slow Food”, prowadzący program „David w Europie” w „Kuchnia +”. Prowadzi też warsztaty kulinarne podczas wycieczek do Prowansji.