Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Bogdan Biały
1 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Sorbet pomarańczowy ze szczypiorkiem i bazylią

Składniki na 4 porcje: 4 duże pomarańcze, 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka drobnego szczypiorku, 250 g cukru, 250 ml wody. Czas przygotowania: 25 min (plus 6–8 godzin chłodzenia).

 

Do rondla wlać wodę i rozpuścić cukier, podgrzewając i mieszając kilka minut. Bazylię oraz szczypiorek umyć i bardzo drobno pokroić. Wsypać do syropu. Gdy ostygnie, dodać otartą skórkę z dwóch umytych i sparzonych pomarańczy. Na koniec wlać sok z 4 pomarańczy, następnie umieścić syrop w naczyniu i wstawić do zamrażarki. Podczas mrożenia, 2, 3 razy wymieszać sorbet widelcem, rozbijając marznące grudki. Podawać w pucharkach. Ozdobić skarmelizowaną skórką pomarańczową.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI