Sorbet pomarańczowy ze szczypiorkiem i bazylią

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 4 duże pomarańcze, 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka drobnego szczypiorku, 250 g cukru, 250 ml wody. Czas przygotowania: 25 min (plus 6–8 godzin chłodzenia).

reklama

Do rondla wlać wodę i rozpuścić cukier, podgrzewając i mieszając kilka minut. Bazylię oraz szczypiorek umyć i bardzo drobno pokroić. Wsypać do syropu. Gdy ostygnie, dodać otartą skórkę z dwóch umytych i sparzonych pomarańczy. Na koniec wlać sok z 4 pomarańczy, następnie umieścić syrop w naczyniu i wstawić do zamrażarki. Podczas mrożenia, 2, 3 razy wymieszać sorbet widelcem, rozbijając marznące grudki. Podawać w pucharkach. Ozdobić skarmelizowaną skórką pomarańczową.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »