Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem

Lubella

Pasta, czyli potrawy z makaronu należy do najpopularniejszych potraw na świecie. Poszczególne kształty możemy oczywiście łączyć z różnorodnymi dodatkami, na które akurat mamy ochotę. Spaghetii najczęściej można spotkać z sosem bolognese lub carrbonara, ale możliwości jest dużo więcej.
Makaronowe nitki można jednak przygotować na wiele innych sposobów, uzyskując zupełnie nowe doznania smakowe. Ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz przy Piotr Ceranowicz proponuje klasykę w nowej odsłonie: spaghetti połączone z indykiem, brukselką oraz jajkiem. Z podanych składników można przygotować danie dla 4 osób.

reklama

Składniki

makaron Lubella Spaghetti 300 g
4 jaja
cebula 100 g
brukselka 100 g
pierś z indyka 200 g
żurawina 30 g
natka pietruszki 30 g
parmezan 40 g
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo. Brukselkę myjemy i kroimy na mniejsze części. Indyka i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy żurawinę. Łączymy z ugotowanym i odcedzonym wcześniej makaronem. Posypujemy parmezanem i posiekaną natką pietruszki.Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki oraz pokruszonym jajkiem